Tajski rosół – sposób na wykwintną zupę

Składniki do przepisu:

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 3 szalotki, posiekane
  • 8 gałązek kolendry, posiekane
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka nektaru z agawy
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 główka brokułów
  • 0,5kg  piersi z kurczaka bez kości-,
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 3 łyżki sosu rybnego

Dekoracja:

  • mielona kolendra
  • 2 zielone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu olej w dużym rondlu,
  2. Dodaj szalotki i kolendry, smaż aż zmiękną – 2 do 5 minut
  3. Cały czas mieszając dodaj mleko kokosowe i agawy, które należy doprowadzić do wrzenia
  4. Wlej bulion przez drobne sitko
  5. Zmniejsz ogień i dodaj pieczarki z brokułami, gotuj je do miękkości – 2 do 3 minut
  6. Dodaj kurczaka i gotuj go, stale mieszając, aż do zaróżowienia – 1 do 3 minut
  7. Połączyć sok z limonki, pastę curry i sos rybny w małej misce, a następnie wlać do zupy
  8. Zupę podaje się w miseczkach, udekorowaną kolendrą, chilli i szczypiorkiem jak na zdjęciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *