Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – chyba każdy o tym słyszał, ale nie każdy potrafi zastosować się do tej prawdy. Dlaczego? Bo brakuje nam czasu lub pomysłu. Co prawda na to pierwsze nie możemy nic poradzić, ale już na drugi problem i owszem. Poznaj nasze trzy pomysły na zdrowe śniadanie – każdy inny, wszystkie dobre (pod każdym względem).
Jajecznica dla trenujących
Osoby, które zaczynają dzień od biegania lub ćwiczeń potrzebują po treningu uzupełnić zapas energii. Warto zrobić to tak, aby nie było ani zbyt ciężko, ani nie dość kalorycznie. Dlatego proponujemy Wam jajecznicę ze szpinakiem.
Składniki:
2 jajka,
2 garści szpinaku “baby”,
100 g kostek sera feta,
1 łyżeczka oleju.
Wykonanie:
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć szpinak. Podgrzewaj go, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Następnie wbij jajka, wymieszaj do ścięcia. Dodaj pokruszony ser i dopraw do smaku. Jedz z pełnoziarnistym pieczywem. Jeśli na chleb położysz plasterki pomidora – nie tylko dodasz sobie smaku, ale i zapewnisz jedną z pięciu należnych porcji warzyw. Taką jajecznicę najlepiej zjeść pół godziny po treningu.
Zdrowa owsianka
O zaletach owsianki można by długo pisać, ale dość wspomnieć o zapewnieniu porcji błonnika i dawce energii w lekkostrawnej postaci.
Składniki:
150 g płatków owsianych,
szklanka mleka 0,5%,
1 łyżka siemienia lnianego,
1 łyżka syropu klonowego,
garść jagód,
szczypta cynamonu.
Wykonanie:
Płatki wsyp do małego garnka i zalej mlekiem. Gotuj przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw i wymieszaj z syropem. Przelej wszystko do miseczki, posyp jagodami, siemieniem lnianym i cynamonem.
Koktajl na dzień-dobry!
To śniadanie możesz zrobić nawet jeszcze na wpół śpiąc, niemal z zamkniętymi oczami. Jogurt poprawia perystaltykę jelit i jest świetny na męczące wzdęcia. Jagody dbają o cerę i walczą ze złym cholesterolem.
Składniki:
150 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0,5-1,5% tłuszczu),
50 g czarnych porzeczek lub truskawek,
50 g jagód,
50 g malin lub plasterki z połowy banana,
1 łyżka ziaren słonecznika,
1 łyżka pestek dyni,
30 g płatków owsianych.
Wykonanie:
Jogurt i owoce zmiksuj do gładkości w blenderze. Dodaj pozostałe składniki. I gotowe
Smacznego!