Panna Cotta – Ty też potrafisz ją zrobić

Pod obco brzmiącą nazwą kryje się jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do przyrządzenia włoskich deserów. Jeśli już raz go przygotujesz, to na stałe zagości on w twoim menu!
Czas przygotowania: 40 minut

Kalorie: 580kcal

Przepis na przygotowanie czterech porcji:
– 3 łyżeczki żelatyny
– laska wanilii
– 3/4 l kremówki 30-proc.
– 3?4 łyżki cukru
– laska cynamonu

Przygotowanie sosu:
– 25 dag truskawek
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki campari lub likieru pomarańczowego
– skórka pomarańczowa do dekoracji

Namaczanie żelatyny
Do połowy szklanki kremówki należy wsypać żelatynę. Następnie należy ją odstawić do napęcznienia. Laskę wanilii przekrój na połowę, a końcówką noża wyskrob ze środka miąższ. Razem z przekrojoną wanilią, cynamonem i cukrem, dodaj miąższ do pozostałej śmietanki, a następnie zagotuj i podgrzewaj 3 minuty, uważając, aby śmietanka nie wykipiała.

Przygotowanie kremu
Wyjmij ze śmietanki laski wanilii i cynamonu. Garnek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki opłucz na sicie, pokrój w półplasterki, wymieszaj w miseczce z cukrem i alkoholem, następnie odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Rozłożenie do foremek
Masę śmietanową przestudź, a później wlej do czterech lekko natłuszczonych masłem miseczek lub pucharków. Odstaw do lodówki na 3?4 godziny, aby krem stężał. Gotową panna cottę wyłóż na talerzyki, polej sosem truskawkowym, posyp skórką pomarańczową i od razu podawaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *