Eskalopki cielęce z winną nutą

Składniki:
25 dag cielęciny,1/3 szkl. mąki, sól morska, pieprz, masło, oliwa, 20 dag kurek lub pieczarek, 3/4 szkl. wina deserowego(najlepiej Marsala).
Przygotowanie:

Cielęcinę umyj i osusz.Następnie pokrój mięso na plastry i rozbij lekko tłuczkiem.Mąkę wymieszaj z solą,pieprzem obtocz w niej kotlety.Na patelni rozgrzej oliwę.Dodaj dwie łyżki masła,wrzuć kurki.Smaż dopóki grzyby nie będą miękkie.Dopraw pieprzem i solą.Do rondelka wlej oliwę i obsmaż na niej cielęcinę z obu stron.Następnie zalej mięso winem i duś pod przykryciem,aż sos się zredukuje.Pod koniec dodaj grzyby i dopraw do smaku.Podaj z makaronem bądź z ziemniakami i warzywami.
Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *