Dlaczego warto jeść seler?

Warzywa oraz owoce są najczęściej źródłem bardzo ważnych witamin i składników, które wpływają na działanie organizmu. Dlatego tak ważne jest to, by nasza dieta była w nie bogata. Jednym z takich cennych warzyw jest seler. Dlaczego powinno się go jeść?

Do wyboru mamy seler naciowy oraz seler bulwiasty. Stosować je można na wiele sposobów – w zależności od swoich upodobań. Stosować go jednak warto, gdyż zawiera bardzo istotne składniki, między innymi witaminę A, E, C, witaminy z grupy B, fosfor, cynk czy żelazo. Poza tym zawiera również pewne substancje, które mają właściwości lecznicze. Seler ma zatem wpływ na pracę organizmu i różne jego funkcje.

Seler działa między innymi na pracę układu pokarmowego. Wspomaga działanie tego układu poprzez zwiększenie produkcji żółci, a jednocześnie minimalizuje ryzyko jej zastoju w woreczku. Co więcej, pomaga usuwać zaparcia i odpowiada za wspomaganie procesu trawienia. Seler pobudza również apetyt, dlatego polecany jest osobom, które mało jedzą i mają problem z zaburzeniami apetytu.

Produkt ten sprawdza się również w trakcie leczenia różnych infekcji, a w tym szczególnie infekcji górnych dróg oddechowych. Jego działanie pozytywnie wpływa także na pracę układu odpornościowego. Pomaga powrócić do pełni zdrowia po przebytej chorobie i wzmacnia odporność. Regularne jedzenie selera pomaga też oczyszczać organizm z różnych toksyn. Sprawdza się także w leczeniu zaburzeń pracy nerek, a to dzięki swoim moczopędnym właściwościom. W tych okolicznościach może być stosowany jako sok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *