Proste ciasto na każdą okazję

Ludzie dzielą się na dwie kategorie: tych, którzy potrafią upiec, czy raczej wyczarować każdy wypiek z książki kucharskiej i tych,  którym nie wychodzi to nigdy. Warto jednak poznać choć kilka podstawowych przepisów i korzystać z nich, kiedy my lub domownicy potrzebujemy porcji słodkiego ciasta.

Najłatwiejsze ciasta

Szarlotka to proste ciasto z jabłkami. Szybkie w przygotowaniu – wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć mus z jabłek, posypać kruszonką i piec dopóki ciasto nie nabierze złosistej barwy, czyli około 30 minut.

Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka

Nadzienie z jabłek:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
cynamon

Brownies to amerykańskie ciasto czekoladowe. Jego nazwa nawiązuję do charakterystycznego, ciemnego koloru. Pierwszy przepis na brownie pochodzi z 1904 roku, obecnie można znaleźć przepisy na urozmaicenie klasycznego przepisu, począwszy od owocowych dodatków takich jak wiśnie czy truskawki, a skończywszy na alkoholowym dodatku na przykład rumu. Najważniejszy w pieczeniu brownies jest wybór odpowiedniej czekolady. Musi mieć minimum 60 % zawartości kakaowca, a najlepiej, jeśli będzie to ok 70 %

300 g ciemnej, gorzkiej czekolady
225 g masła
3 jajka
275 g cukru
135 g mąki
1/4 łyżeczki soli

W sezonie letnio-wiosennym do brownie świetnie pasować będą truskawki lub inne owoce sezonowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *