3 efektowne przepisy na grilla

Kto z nas nie lubi grillować? To nie tylko okazja do zjedzenia „czegoś innego”, ale też szansa na spędzenie czasu z rodziną i znajomymi w przyjemnej atmosferze. A jednak – zdecydowanie, co przyrządzić do jedzenia bywa nie lada wyzwaniem, bo z jednej strony nie chcemy spędzić przy rusztach zbyt wiele czasu, ale z drugiej każdy chciałby się „popisać” jakiś efektownym daniem. Dlatego mamy dla Was trzy przepisy na grilla, które są równie smaczne, co proste, a do tego całkiem dietetyczne i zdrowe.

Krewetki

To danie przeniesie Ciebie i Twoich gości w krainę orientalnych smaków. Krewetki z grilla można spożywać samodzielnie lub też wykorzystać jako podstawę dla sałatki czy szaszłyków.

Składniki:

krewetki mrożone

plastry świeżego ananasa

4 łyżki oleju kokosowego

3 ząbki czosnku

łyżka świeżej kolendry

łyżeczka płatków chili

limonka

sól morska

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj olej, sól, posiekaną kolendrę, sprasowany lub poszatkowany czosnek, chili i sok z limonki. W tak przygotowanej marynacie zamocz w krewetki. Całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Odsącz krewetki i nabij je na patyki do szaszłyków, zrób to naprzemiennie z kawałkami ananasa. Szaszłyki ułóż na tacce do grilla i grilluj przez 8 minut często obracając.

Warzywa z grilla

Szaszłyki z samych warzyw to samo zdrowie. Takiej przekąsce nie oprze się nikt – od osób na diecie, po tych, którzy szukają dodatków do mięs.

Składniki:

1 papryka czerwona

2 cukinie

1 czerwona cebula

pomidory koktajlowe

pieczarki

rzodkiewki

sól himalajska

wędzona papryka

rozmaryn

odrobina oliwy

Przygotowanie:

Paprykę pokrój na kwadratowe kawałki, a rzodkiewkę, cebulę i cukinię w plastry. Pieczarkom odejmij nóżki i obierz kapelusze ze skórki. Gotowe warzywa i pomidorki nabijaj naprzemiennie na patyki. Szaszłyki posmaruj oliwą z oliwek, wcześniej wymieszaną z odrobiną soli i pozostałymi przyprawami. Grilluj je średnio przez kwadrans, co jakiś czas obracaj.

Deserowy ananas

Deser z grilla? Dlaczego nie! To prostsze niż może się wydawać. Jedyne, czego potrzebujesz to świeży ananas, który dzięki obróbce termicznej nabiera dodatkowej słodyczy i zyskuje delikatny smak. Świetnie sprawdzi się z lodowym sorbetem.

 

Składniki:

1 świeży ananas

Przygotowanie:

Obierz ananasa ze skórki. Pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Ułóż je na tacce do grilla lub bezpośrednio na ruszcie. Grilluj przez około 20 minut, po 10 minut na każdą ze stron.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *